Groepenkast / Meterkast vervangen

GOED OM TE WETEN

De gevaren van een verouderde groepen/stoppenkast

Nederland moet af van de oude stoppenkasten van vóór 1990. Nu er in een gemiddelde woning steeds meer elektra opgewekt en verbruikt wordt, zijn stoppenkasten met losse zekeringen een potentieel brandgevaar bij kortsluiting. Techniek Nederland, branchevereniging voor installateurs, adviseert ze te vervangen.

Honderdduizenden woningen in Nederland hebben nog zo’n meterkast met losse zekeringen. Deze zijn vooral nog te vinden in oude wijken.

Méér elektrische apparatuur.
Meterkasten met daarin ‘stoppen’ (losse zekeringen van porselein) dateren van vóór 1990. Sindsdien zijn we in onze woningen steeds meer elektrische apparaten met een hogere energievraag gaan gebruiken. Daar komen nu in toenemende mate warmtepompen, kookplaten, airco’s, oplaadpunten voor auto’s bij. Inmiddels wekken veel huishoudens bovendien duurzame energie op met zonnepanelen. Meestal worden bij dit soort veranderingen aanpassingen gedaan aan de meterkast. Moderne meterkasten zijn uitgerust met automatische zekeringen.

Techniek Nederland constateert dat de stoppenkast op die toenemende elektrificatie niet berekend is. “De meterkast is een belangrijke ruimte in elke woning. Wanneer daar iets misgaat dan kan dat tot gevaarlijke situaties leiden, van stroomuitval tot brand. De bedrading van oude stoppenkasten is niet geschikt voor het aansluiten van apparaten met grotere vermogens. Door overbelasting ontstaat oververhitting waardoor onderdelen kunnen uitvallen, kabels kunnen doorbranden en er kan uiteindelijk zelfs brand ontstaan in de meterkast.”

Vervangen door moderne groepenkast.
Als een woning zonnepanelen, een oplaadpunt voor de elektrische auto en/of een warmtepomp krijgt, is het belangrijk dat de eigenaar zich goed laat adviseren door een installateur. Een moderne groepenkast is geschikt voor apparaten die stroom opwekken, opslaan en terugleveren aan het elektriciteitsnet. Ook zijn ze geschikt voor de toepassing van moderne energiemanagementsystemen die het energieverbruik in een woning of wijk optimaliseren. Een moderne groepenkast schakelt automatisch op basis van de energievraag en schakelt uit bij overbelasting.

HULP NODIG BIJ

vervanging van uw groepenkast?

Het vernieuwen van een verouderde groepenkast kan een verstandige stap zijn. Een goed functionerende groepenkast is namelijk essentieel voor een veilige en efficiënte elektrische installatie in uw woning. Indien uw huidige groepenkast niet meer voldoet aan de geldende regelgeving, verouderd is, of niet meer aan uw elektrische behoeften kan voldoen, kan het verstandig zijn om deze te laten vervangen door een modern exemplaar. Daarnaast kan een verouderde groepenkast ook levensgevaarlijke situaties opleveren in huis.

De ervaren elektriciens van Avoltis staan voor u klaar om deze taak op zich te nemen. Wij bieden professionele en betrouwbare service om ervoor te zorgen dat uw elektrische systeem optimaal blijft functioneren. Heeft u vragen over wanneer het nodig is om uw groepenkast te vervangen, hoeveel groepen u nodig heeft, of welk type groepenkast het meest geschikt is voor uw situatie? Neem dan gerust contact met ons op. We voorzien u graag van advies en kunnen u tevens informeren over de kosten van deze service.

kom nu in actie

Wanneer mijn groepenkast vervangen?

Het antwoord op de vraag wanneer het tijd is om uw groepenkast te vervangen, is iets waar veel mensen mee worstelen. Maar geen zorgen, wij zijn er om te helpen. Een nieuwe groepenkast is een cruciaal onderdeel van uw elektrische systeem thuis. Het zorgt ervoor dat elektriciteit op de juiste manier wordt verdeeld over verschillende circuits en beschermt tegen overbelasting en kortsluiting. Er zijn verschillende signalen die erop kunnen wijzen dat het tijd is om uw groepenkast te vervangen.

Als bijvoorbeeld de stoppen of zekeringen van uw huidige groepenkast regelmatig doorslaan, kan dit wijzen op overbelasting. Het kan ook zijn dat uw oude groepenkast niet voldoende groepen heeft om aan uw elektrische behoeften te voldoen. In dat geval is het tijd om uw meterkast te vervangen. Andere indicaties zijn verouderde technologie, beschadigde bedrading, of als u van plan bent om in de toekomst uitbreidingen te doen en extra elektrische apparaten te installeren, zoals een elektrische kookplaat of andere apparatuur.

De elektriciens van Avoltis kunnen u helpen. Wij kunnen uw verouderde groepenkast vervangen en uitbreiden volgens uw behoeften. Vergeet niet dat een aardlekschakelaar cruciaal is voor de veiligheid van uw elektrische installatie, en veel oudere groepenkasten deze vaak niet hebben. Als u overweegt uw oude groepenkast te vervangen door een nieuwe meterkast, neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor u klaar om u te helpen en te zorgen voor een veilig en efficiënt elektrisch systeem in uw huis.

inventariseer uw wensen

Hoeveel groepen heeft u nodig?

Bij het upgraden van uw huidige groepenkast is het cruciaal om te bepalen hoeveel groepen u nodig heeft en hoe u ze wilt organiseren. Elke groep in de groepenkast bestaat uit een set elektrische circuits die door één schakelaar worden beheerd en hun eigen bescherming hebben om overbelasting te voorkomen. Het aantal benodigde groepen hangt af van uw elektrische apparaten en hun energieverbruik. Een evenwichtige verdeling van de belasting is essentieel om overbelasting te vermijden en kortsluiting te voorkomen. U kunt groepen toewijzen aan verschillende kamers of specifieke apparaten, zoals de keuken, badkamer, wasruimte en airconditioning.

Daarnaast is het verstandig om vooruit te kijken en te bepalen hoeveel groepen u momenteel nodig heeft en hoeveel u in de toekomst zult nodig hebben. Als u bijvoorbeeld plannen heeft om over te stappen op elektrisch koken, heeft u een aparte groep nodig. Houd er rekening mee dat elke grote energieverbruiker, zoals een vaatwasser, oven, wasmachine of droger, een eigen groep vereist. Elke groep heeft een maximale belasting van ongeveer 3680 watt. Door vooruit te denken over uw toekomstige behoeften en het aantal apparaten in uw huis, kunt u ervoor zorgen dat uw groepenkast op lange termijn aan uw elektrische eisen voldoet en slechts één keer hoeft te worden uitgebreid.

met het oog op de toekomst

Keuze voor een 1 fase of 3 fase groepenkast

Bij het vervangen van een groepenkast moet u beslissen of u een 1 fase of 3 fase groepenkast wilt installeren. Welke optie het meest geschikt is, hangt af van uw huidige elektriciteitsaansluiting en uw verwachte energieverbruik. Over het algemeen is een 1 fase groepenkast voldoende voor de meeste huishoudens, terwijl een 3 fase groepenkast meer geschikt is voor panden met een hogere elektriciteitsbehoefte, zoals bedrijven en grote woningen.

Als u een groot huis heeft, veel elektrische apparaten gebruikt of van plan bent om zware apparatuur te installeren, kan een 3 fase groepenkast nodig zijn. Hiermee kunt u zonder problemen krachtige apparaten zoals een keramische kookplaat, warmtepomp, laadpaal voor een elektrische auto en andere keukenapparatuur gebruiken. Een 3 fase groepenkast biedt meer vermogen en verdeelt de belasting gelijkmatig over drie fasen, wat resulteert in een stabiele elektriciteitsvoorziening zonder overbelasting.

Voordat u een keuze maakt, is het belangrijk om uw huidige aansluiting te controleren en uw behoeften zorgvuldig te evalueren. Houd er rekening mee dat een 3 fase groepenkast over het algemeen duurder is dan een 1 fase groepenkast. Neem dus de tijd om uw opties te overwegen en eventueel advies in te winnen voordat u een beslissing neemt.

vrijblijvende offerte

Kosten voor het vervangen van uw groepenkast

De kosten voor het vervangen van uw groepenkast kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type groepenkast dat u kiest, het aantal benodigde groepen, de hoeveelheid werk die nodig is voor het aanpassen van de bedrading en eventuele extra functies zoals slimme meters.
Onze elektriciens bieden competitieve tarieven en zijn deskundig en ervaren in elektrische werkzaamheden. Ze zijn gespecialiseerd in het herstellen, onderhouden en installeren van elektrische systemen voor zowel particuliere als zakelijke klanten. De kosten voor het vervangen van een groepenkast kunnen verschillen op basis van het aantal benodigde groepen en het type groepenkast (1 fase of 3 fase).

Als u overweegt uw groepenkast te vervangen, is het verstandig om een offerte op maat te laten maken door ons alle informatie aan te leveren via het contactformulier inclusief foto’s, of via onze ervaren elektriciens. Zij kunnen uw woning inspecteren, uw specifieke behoeften evalueren en een nauwkeurige schatting geven van de kosten. Investering in een moderne en veilige groepenkast is een verstandige keuze, omdat het de veiligheid van uw woning verhoogt en problemen met overbelasting of kortsluiting helpt voorkomen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie en laat ons uw groepenkast vervangen.