Extra kookgroep aansluiten

HULP NODIG BIJ

Een extra kookgroep laten installeren?

Heeft u behoefte aan een extra kookgroep voor uw inductie- of elektrische kookplaat? De elektriciens van Avoltis staan voor u klaar om u hierbij te helpen. Met onze expertise en ervaring zorgen wij ervoor dat uw kookapparatuur optimaal functioneert en dat de elektrische installatie in uw huis veilig en stabiel blijft. Of u nu al elektrisch kookt of van plan bent om over te stappen, het is zeker de moeite waard om te investeren in een aparte kookgroep.

Goed om te weten

Waarom een extra kookgroep laten installeren?

Het laten installeren van een extra kookgroep door de elektriciens van Avoltis biedt verschillende voordelen die uw kookervaring aanzienlijk kunnen verbeteren. Allereerst zorgt een extra kookgroep ervoor dat uw kookapparatuur optimaal kan presteren. Elektrische fornuizen, inductiekookplaten en elektrische ovens vereisen vaak een hoog vermogen om efficiënt te kunnen functioneren. Aangezien deze apparaten veel energie verbruiken, is het belangrijk dat uw elektrische systeem het benodigde vermogen kan leveren. Door een extra groep toe te wijzen aan uw kookapparatuur, kunt u er zeker van zijn dat uw elektrische kookplaat voldoende stroom krijgt en niet wordt beperkt door andere elektrische apparaten in uw huis.

Daarnaast draagt een extra kookgroep bij aan de veiligheid van uw elektrische installatie. Door uw kookapparatuur aan te sluiten op een extra groep, voorkomt u overbelasting van het elektrische systeem. Hierdoor vermindert u het risico op oververhitting van bedrading en het doorslaan van zekeringen. Een extra kookgroep zorgt ervoor dat uw elektrische installatie stabiel blijft, zelfs wanneer u krachtige kookapparatuur gebruikt. Het is niet altijd nodig om hiervoor een nieuwe groepenkast aan te schaffen, maar het is wel belangrijk om een ​​elektricien van Avoltis in te schakelen om foutieve aansluitingen te voorkomen.

inventariseer uw wensen

Redenen om een één, twee of drie fase kookgroep te laten installeren.

Bij het aansluiten van een extra kookgroep heeft u de keuze tussen een 3-fase of een 2-fase aansluiting, afhankelijk van uw elektrische systeem en de eisen van uw kookapparatuur. Een kookplaat met een vermogen van minder dan 7 kW kan op een tweefase kookgroep worden aangesloten, is het vermogen groter dan 7 kW dan heeft u een 3-fase kookgroep nodig. U dient dan een 3-fase aansluiting te hebben in uw huis. 

Als uw kookapparatuur minder vermogen vereist of als uw elektrische systeem geen 3-fase aansluiting ondersteunt, kunt u kiezen voor een 2-fase aansluiting. Een 2-fase aansluiting kan een goede keuze zijn voor kleinere keukens. De keuze hangt af van uw specifieke behoeften en situatie.

Een  2-fase kookgroep, bestaande uit twee gekoppelde 1-fase installatieautomaten, wordt als één geheel aangesloten op de aardlekschakelaar. Dit noemen we een 2-fase kookgroep. Hierdoor wordt het vermogen van uw kooktoestel verdeeld over twee elektrische groepen in uw groepenkast. De aansluiting van uw kookapparatuur op de groepenkast verloopt via een Perilex stekker en contactdoos. 

Een 3-fase aansluiting met Perilex stekker wordt gebruikt voor krachtigere kookapparatuur, boven de 7 kW, zoals inductiekookplaten met meerdere zones of professionele fornuizen. Deze aansluiting verdeelt de elektrische belasting gelijkmatig over drie fasen, waardoor uw kookapparatuur stabiel en efficiënt functioneert. De installatie van een 3-fase aansluiting vereist echter speciale voorzieningen in uw meterkast en mogelijke aanpassingen aan de bedrading. Ook hiervoor kunt u de elektriciens van Avoltis inschakelen.

 

met het oog op de toekomst

Keuze maken welk type kookapparatuur.

Bij het kiezen van elektrische kookapparatuur voor uw keuken staat u tegenwoordig voor de keuze tussen een keramische- of een inductiekookplaat. Beide opties hebben unieke kenmerken en voordelen, en het is belangrijk om te beslissen welke het beste past bij uw behoeften en voorkeuren.

Een keramische kookplaat maakt gebruik van elektrische verwarmingselementen onder een glazen oppervlak. Dit zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en maakt het schoonmaken eenvoudig. Keramische kookplaten zijn vaak betaalbaarder dan inductiekookplaten en zijn geschikt voor verschillende soorten kookgerei. Ze zijn een goede keuze voor wie op zoek is naar een eenvoudige en betrouwbare kookplaat.

De andere optie is een inductiekookplaat die werkt op basis van elektromagnetische inductie om direct warmte te genereren in de pan. Het oppervlak van de inductiekookplaat zelf wordt niet heet, wat zorgt voor een veiligere kookervaring. Inductiekookplaten bieden snelle opwarming, nauwkeurige temperatuurregeling en energie-efficiëntie. Ze zijn ideaal voor wie graag snel en efficiënt kookt.

Bij het gebruik van een keramische of inductiekookplaat is het belangrijk om rekening te houden met de elektrische vereisten en het benodigde vermogen. Beide typen kookplaten kunnen meer vermogen nodig hebben dan standaard stopcontacten kunnen leveren. Daarom is het essentieel om een aparte kookgroep aan te sluiten op uw meterkast om ervoor te zorgen dat uw kookplaat optimaal kan functioneren. Zo kunt u de elektriciteit beter verdelen.

Het is verstandig om de elektricien van Avoltis te raadplegen bij het kiezen en aansluiten van uw kookplaat en het installeren van een aparte kookgroep. De elektricien van Avoltis kan de elektrische vereisten beoordelen, de juiste bedrading en apparatuur selecteren en ervoor zorgen dat alles veilig en volgens de geldende voorschriften wordt geïnstalleerd. Dus, heeft u behoefte aan een fornuisgroep? De elektricien van Avoltis komt met de juiste expertise naar u toe!

 

vrijblijvende offerte

Kosten voor aanleg van de kookgroep

 

De kosten voor het installeren van een aparte kookgroep kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de complexiteit van het project, het type kookgroep dat nodig is en de benodigde arbeidsuren om de installatie te voltooien. Daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met de kosten van het installeren van een aardlekschakelaar en het trekken van extra draden.

De meest kostenefficiënte optie is om een extra groep te laten aanleggen zonder verdere complicaties. Dit kan al gedaan worden voor een gemiddeld bedrag van €100. Als er meerdere groepen moeten worden geplaatst, inclusief een krachtgroep, is het belangrijk om rekening te houden met de capaciteit van elke groep. Elke groep kan maximaal 3500 watt aan energieverbruik verwerken, terwijl krachtgroepen worden gebruikt voor apparaten met een vermogen tussen 7,4 kW en 11,4 kW. Door dit te berekenen, kunt u bepalen hoeveel groepen en welk type groep u nodig heeft.

Bent u op zoek naar een professional die u hierbij kan helpen? Neem dan contact op met de elektriciens van Avoltis. Wij kunnen ervoor zorgen dat de kookgroep correct wordt aangesloten en aan de veiligheidsnormen voldoet. Met de juiste componenten, aansluitingen en onze kennis over de 3 fase-groepenkast, zorgen wij voor een professionele installatie.