Aardlekschakelaar vervangen

goed om te weten

Waar dient een aardlekschakelaar voor?

Een aardlekschakelaar is een cruciaal onderdeel om uw huis of bedrijf veilig te houden. Het belangrijkste doel ervan is om te voorkomen dat u wordt blootgesteld aan elektrische schokken en brandgevaarlijke situaties. De aardlekschakelaar controleert voortdurend of er een verschil is tussen de ingaande en uitgaande elektrische stroom. Als er een onbalans wordt gedetecteerd, zoals bij een lekstroom via uw lichaam naar de aarde, zal de aardlekschakelaar onmiddellijk ingrijpen en de stroomtoevoer naar de betreffende groep uitschakelen. Hierdoor wordt het risico op elektrocutie of brand sterk verminderd.

Goed om te weten

Is een aardlekschakelaar verplicht?

Ja, in Nederland is het verplicht om een aardlekschakelaar te hebben in uw elektrische installatie. Dit is vastgelegd in de wet en geldt voor zowel woningen als bedrijfspanden.

Neem geen risico’s

Wanneer is het tijd om een aardlekschakelaar te vervangen?

Het is belangrijk om regelmatig te controleren of uw aardlekschakelaar goed functioneert. Als u merkt dat deze te vaak onterecht afschakelt of als u andere problemen opmerkt, is het mogelijk dat de aardlekschakelaar aan vervanging toe is. Ook als uw aardlekschakelaar al meer dan 20 jaar oud is, wordt geadviseerd om deze te laten vervangen, omdat de betrouwbaarheid ervan kan afnemen na verloop van tijd.

met het oog op de toekomst

Hoe kunnen onze deskundige elektriciens u helpen bij het vervangen van uw aardlekschakeaar?

Onze ervaren elektriciens kunnen uw aardlekschakelaar deskundig vervangen. We zorgen ervoor dat uw elektrische installatie voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen. Of het nu gaat om het vervangen van een versleten aardlekschakelaar of het installeren van een nieuwe, wij staan voor u klaar om ervoor te zorgen dat uw elektrische systeem veilig blijft functioneren. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of een afspraak!

vrijblijvende offerte

Wanneer moet ik mijn aardlekschakelaar vervangen?

 

Net zoals andere elektrische apparatuur heeft een aardlekschakelaar een beperkte levensduur. Hoewel er geen vaste vervangingsperiode is, zijn er enkele tekenen die erop kunnen wijzen dat het tijd is om uw aardlekschakelaar te vervangen.

Een van deze signalen is wanneer de aardlekschakelaar herhaaldelijk wordt geactiveerd zonder duidelijke reden. Dit kan duiden op een defect in het apparaat. Bovendien varieert de levensduur van een aardlekschakelaar afhankelijk van het merk en model. Daarom is het raadzaam om de handleiding van de fabrikant te raadplegen voor specifieke richtlijnen met betrekking tot de levensduur en vervanging van uw aardlekschakelaar.

 U kunt een bevoegde professional van Avoltis inschakelen om de aardlekschakelaar te vervangen. Op deze manier kunt u kortsluiting, overbelasting en andere problemen voorkomen, waardoor gevaarlijke situaties of brand kunnen worden voorkomen.

 

voor uw veiligheid

Een aardlekschakelaar is verplicht

Een goed werkende aardlekschakelaar is niet alleen een aanbeveling, maar ook verplicht volgens de Nederlandse elektrische veiligheidsvoorschriften. Sinds 2005 is het zelfs verplicht om twee aardlekschakelaars te hebben in uw meterkast. Of het nu gaat om een nieuwe elektrische installatie, verbouwingen of uitbreidingen van bestaande installaties, u moet aan deze verplichting voldoen om de veiligheid van uzelf en anderen te waarborgen. Het veilig aansluiten van een aardlekschakelaar is dus essentieel.

Tegenwoordig moeten alle stopcontacten verplicht worden beveiligd met een extra aardlekschakelaar. Bovendien moet u meerdere aardlekschakelaars installeren om te voorkomen dat de hele installatie spanningsloos raakt bij een aardlek. Aardlekschakelaars worden vaak opgenomen in de groepenkast en zijn al sinds 1975 verplicht in zowel nieuwe als gewijzigde huisinstallaties volgens de NEN 1010. Dus, als u nog geen aardlekschakelaar heeft, moet u er een aanschaffen. Het aansluiten ervan kunt u overlaten aan onze erkende elektricien.